Yhteysvälillä tarkoitetaan kahden radiopuhelimen välistä etäisyyttä. PMR 446 -radiopuhelimet toimivat UHF -alueella. UHF -alueen radioaallot toimivat parhaiten, jos radioasemien välillä on suora näköyhteys. Erilaiset radioasemien väliin sattuvat rakenteet, maastoesteet jne. heikentävät yhteyden laatua. Saavutettava kantama eli pisin yhteysväli määrätyy siis asemien sijainnin ja asemien välissä olevien esteiden kautta. Kirjallisuuden ja internet -lähteiden perusteella seuraavaksi esitetään yhteenveto tyypillisistä pisimmistä yhteysväleistä erilaisissa käyttötilanteissa. Yhteenvetoa korjataan, mikäli siihen tulee aihetta laitteiden käytöstä saatavista kokemuksista.

  • Korkeiden paikkojen (tornit, vuorenhuiput yms.) välillä on saavutettu yli 100 km yhteyksiä. Näin pitkät yhteydet toimivat satunnaisesti, eikä niillä ole mitään merkitystä käytännön tilanteissa.
  • Avoimessa, tasaisessa maastossa 2 - 4 km. Vesistöillä ja avoimilla suoalueilla tätäkin pidempiä yhteysvälejä.
  • Esikaupunkialueilla 1 - 3 km
  • Kaupunkialueilla tai autosta autoon n 1 km
  • Rakennusten sisällä 500 m tai 5 kerrosta
  • Rakennusten välillä tai tiheästi rakennetulla alueella muutama sata metriä
  • Tasaisessa metsämaastossa 1 - 2 km. Puissa oleva lumi lyhentää yhteysväliä vielä tätäkin lyhyemmäksi
  • Mäkisessa metsämaastossa 400 m - 2 km
  • Yli internetin kaikkialle maailmaan, jos internettiin kytketty välitysasema on laitteden kantaman sisällä

PMR 446 -radiopuhelimet on tarkoitettu puheliikenteeseen lähiyhteyksillä. Maksimi lähetysteho on rajoitettu (500 mW) ja laitteissa saa käyttää vain alkuperäistä kiinteää antennia. Erimerkkisten laitteiden kantamassa ei samassa käyttötilanteessa ole suuria eroja. Äänenlaatu voi olla kalliimmissa laitteissa hieman parempi.

Pakkanen heikentää paristojen ja akkujen toimitakykyä. Puhelin ja varaparistot onkin syytä pitää lämpimässä ulkoiluvaatteiden alla. Tupakansytytinliitännällä varustettu laturi on hyvä lisävaruste.

Yhteysvälikokeilua

Yhteyskokeilu asutuskeskuksessa
(huhtikuu 03)
Laitteet: 2 Alan 456R radiopuhelinta ja GPS -laite radiopuhelinten välisen etäisyyden määrittämistä varten. Toinen PMR446 -laitteista oli tiiviisti rakennetulla alueella sijaitsevan omakotitalon (tiiliverkoiltu puutalo) sisällä ja toinen henkilöautossa. Maasto oli maaseututaajamaa (Kempele), jossa ei ollut suuria korkeusvaihteluja. Yhteysvälille sattui kuitenkin pieniä kerrostaloja ja omakotiasustusta. Auton edetessä yhteys säilyi noin kilometrin etäisyyteen saakka.

Johtopäätöksiä
PMR446 laitteille luvataan 2 - 3 kilometrin, joskus jopa 5 kilometrin yhteysvälejä. Hyvissä olosuhteissa pitkä yhteysväli on täysin mahdollinen, mutta käytännössä esiintyy monia yhteyttä heikentäviä tekijöitä, kuten tässä kokeilussa puhelimien sijoittelu autoon ja tiiviisti rakennetulla alueella sijaitsevaan omakotitaloon, yhteysvälille sattuvat maastoesteet ja rakennukset. Käytännössä luotettava yhteysetäisyys on luokkaa 1 - 3 km, vaikka vesistöjen yli on raportoitu jopa 10 km:n yhteyksistä.