Parhaat kirjat joulupakettiin
Luontokirjat sopivat koko perheen luettavaksi ja ovat mainio lahja joulua ajatellen. Tässä artikkelissa esittelemme vuoden 2007 parhaat luonto- ja eräaiheiset kirjat. Esittelemme kaikenkaikkiaan 11 parasta kirjaa, joista jokainen luonnossaliikkuja löytää itselleen sopivan aiheen. Alla olevien kirjaesittelyiden kautta löytyy vuoden parhaat kirjat retkeilijälle, metsästäjälle, kalastajalle, sienestäjälle ja lintubongarille.

Ei valinnan vaikeutta! Olemme valinneet kaikki parhaat luontokirjat puolestasi.

1. WSOY:n suuri metsästyskirja: (Sten Cristoffersson, 272 sivua)
Tämä metsästyskirja on tehty pohjoismaalaisille ja vaikka suurimman osan artikkeleista onkin kirjoittaneet ruotsalaiset, sopii kirja erinomaisesti myös suomalaisten metsästäjien tieto-oppaaksi. Tämä johtuu suurelta osin siitä, että pohjoismaiden riistakannat ovat melko samanlaiset.

Erityisesti iloisia olimme huomatessamme kirjassa myös suomalaisen, Jörgen Hermanssonin artikkelit supikoirasta ja valkohäntäpeurasta. Muiden kirjoittamia artikkeleita lukiessa kannattaa kuitenkin huomioida, että maiden lainsäädäntö ei ole täysin sama. Meillä suomalaisilla on myös oma metsästyskulttuuri, joka hieman poikkeaa muista pohjoismaista.

Kirja sai Luonnossa.net -palvelun tiimiltä erityiskiitosta laadukkaista ja suurista valokuvista, joita kirja sisältää reilusti yli 500 kappaletta. Kuvien osalta ei myöskään Suomea ole unohdettu. Kuvien lisäksi kirjassa on myös Lennart Molinin kauniita piirrustuksia.

Mainitsemme pohjoismaiden lainsäädännön poikkeamisen toisistaan muun muassa siitä syystä, että kirjan lukija ei ala kuvittelemaan, että Suomen lainsäädäntö olisi muuttunut esimerkiksi sen osalta, että vesilintuja saisi ampua moottoriveneestä. Tämä on sallittua kyllä Tanskassa, mutta ei Suomessa. Ja kun luet kirjan loppupuolelta Taivaanvuohijahdista, tulee muistaa että se on Suomessa rauhoitettu lintu.
Lisää tietoa --->


Parista kirjassa olevasta puutteesta huolimatta WSOY:n suuri metsästyskirja on yksi vuoden parhaimpia teoksia. Tätä parempaa lahjakirjaa saa etsiä todenteolla!

2. Suomen sieni-opas (Salo, Pertti - Niemelä, Tuomo - Salo, Ulla, 512 sivua)
Vaikka emme laita artikkelin kirjoja paremmuusjärjestykseen, voimme todeta, että kotimaiset sienitutkijat ovat saaneet aikaan kaikkienaikojen parhaan sienikirjan. Kirja sopii erityisesti kokeneille sienestäjille sekä meille, jotka olemme kyllästyneet löytämään sieniä, joita ei tavallisista perussienikirjoista koskaan löydy.

Suomen sieni-oppaasta toki löytyy myös kaikki ruokasienet, mutta esittelyssä on ruhtinaalliset 900 lajia. Vaikka Suomesta löytyykin noin 5000 sienilajia avaa tämä kirja monen kokeneenkin sienestäjän silmät etsimään uudelleen kaikki ne lajit, joita joskus ei osannut/pystynyt tunnistaa.

Tämä poikkeuksellisen monipuolinen teos pitää sisällään myös aimo annoksen tietoa sienten elinympäristöstä, myrkyllisyydestä ja yleisyydestä. Voit myös tarvittaessa kerrata sienten keräämiseen ja säilömiseen liittyvät asiat. Suomen sieni-oppas on yli 500 sivuinen kokonaisuus, joka silti mahtuu luonnossaliikkujan reisitaskuun.

Tämä kirja on todellinen taidonnäyte maamme parhailta sienitutkijoilta. Kirjan parissa viihtyy varasti useamman sienikauden ajan, eikä tarvitse raahata mukanaan useampaa sienikirjaa yhtäaikaa. Sienikirja opettaa erottamaan lajit toisistaan ja kertoo lyhyesti ja ytimekkäästi 900 sienilajin tuntomerkit ja muut tiedot.


Kirjasta löytyy myös paljon uunituoretta tietoa, kuten esimerkiksi tutkijoiden viimevuosina löytämät uudet sienilajit. Jokaisen sienestäjän unelmalahja!
Lisää tietoa --->

3. Suomen muuttolinnut (Hario, Martti - Lehikoinen, Aleksi - Lehikoinen, Esa - Pyhälä, Mikko - Pynnönen, Kirsi - Toiviainen, Kari - Kalliola, Iiris (toim.), 306 sivua)

Monen suomalaisen kodista löytyy 10 vuotta vanha lintukirja, joka omasta mielestä on riittävän hyvä. Tässä ajassa on kuitenkin tullut valtava määrä uutta tietoa kotimaisista lintulajeistamme ja olisi suositeltavaa, ettei osittain vanhentunutta tietoa
ainakaan anneta perheen nuorten luettavaksi. Vanhat lintukirjat voi toki säilyttää ja niiden kuvia käyttää vaikka lajitunnistuksessa.

Suomen muuttolinnut -kirja on sopiva teille, jotka haluatte ajantasalla olevaa tuoretta tietoa viidestäkymmenestä muuttolinnustamme. Kirjan kuvitus on laadukasta ja kokonaisuus sopii mainiosti koko perheen yhteiseksi lahjaksi. Perheen nuoret innostuvat helposti kirjaan tutustuttuaan lintujen seuraamisesta.


Suomen muuttolinnut -kirja tarjoaa perustiedot yleisimpien muuttolintujemme elintavoista. Teksti on kirjoitettu mukaansatempaavalla tavalla, eikä jätä lukijaansa kylmäksi. Tämä kirja ei ole mitään kuivaa perusluettavaa, vaan tarjoaa runsaasti yksityiskohtaista ja mielenkiintoista tietoa muuttolinnuistamme.

Suomen muuttolinnut -kirjassa seurataan lintulajin muuttoa, sen kohtaamia vaaroja, opitaan ilmastonmuutoksen seurauksista ja lintuinfluenssan uusimmat tiedot. Kirjan tyyli kertoa lintuasioita mielenkiintoisten yksityiskohtien ja hyvien tarinoiden kautta, onnistui yllättämään positiivisella tavalla myös Luonnossa.net -palvelun tiimin.


Tämän kirjan hankinta voi olla ratkaisevassa roolissa perheen nuorten ja miksei vanhempienkin lintuharrastuksen alkamisen kannalta. Myös kokenut lintuharrastaja saa kirjasta uutta tietoa ja innostusta jatkamaan harrastustaan.
Lisää tietoa --->

4. Pistämätön hyttyskirja (Juhani Itämies, 160 sivua)
Oulun yliopiston hyttysgurun, Juhani Itämiehen, hyttyskirja on hauskaa ja opettavaista luettavaa suomalaiselle mökkeilijälle. Jutuille on erityisen hauskaa nauraa näin talven lähestyessä, kun hyttysiä ei juurikaan enää ole kiusanamme.

Itämies osaa kertoa kuinka hyttyskelit ennustetaan ja mitä hyttyslajeja Suomesta löytyy. Tiesitkö, että kaikki hyttystä muituttavat ötökkämme eivät ime verta? Palkittu Oulun yliopiston hyönteistieteilijä tietää mistä puhuu ja osaa vielä kertoa sen tavalla, jota tavallinen suomalainen ymmärtää.


Hienoa, että löytyy ihmisiä, jotka omalla persoonallisella tyylillään osaavat saada ihmiset kiinnostumaan näinkin pienistä otuksista. Jatkossa Juhani Itämieheltä voi myös tulla kirja perhosista, joita hän myös tutkii.
Lisää tietoa --->


Pistämättömän hyttyskirjan kustantaja on F-Kustannus Oy.

5. Käsiä pesevä kärpänen (Juha Laaksonen, 256 sivua)
Juha Laaksosen kirja tempaa mukaansa luonnon ihmeelliseen maailmaan ja kertoo 365 havaintoa luonnosta. Nyt luonnon ihmeellisyyttä voi kummastella vuoden jokaisena päivänä. Kirja sisältää monia hauskoja tietoja kaloista, eläimistä, pikkuötököistä ja kasveista. Moni asia jää huomaamatta, kun metsäpolkua kuljetaan liian nopeasti. Käsiä pesevä kärpänen raottaa meille kiehtovaa maailmaa, joka on täynnä yksityiskohtia ja ihmeellisiä tapahtumia.

Kun kirjan ottaa perheen arkeen ja sitä lukee ääneen vaikka joka aamu, huomaa nopeasti myös sen, että perheen pienimmät alkavat itsekin tekemään ympäröivästä luonnosta omia havaintojaan. Pian vanhemmat itsekin huomaavat tutkivansa kävelyreissulta poimimaansa uutta kasvilajia. Kirjan positiiviset vaikutukset yltävät lopulta aina parempaan työssäjaksamiseen ja mukaviin luontoretkiin perheen kanssa.

Tiedätkö esimerkiksi kuinka pitkälle hepokatti hyppäävät ja ottavatko eläimet aurinkoa? Nämä asiat ja paljon muuta saat selville Laaksosen kirjasta. Kirja on kuvitettu laadukkailla kuvilla Suomen luonnosta. Tämä kirjan lukenut voi vain ihastella kuinka täynnä ihmeellisiä yksityiskohtia Jumalan luoma luonto on.

Oletko valmis kurkistamaan eläinten, ötököiden ja kasvien maailmaan? Tämä kirja on erinomainen kokoperheen lahja, joka sisältää paljon hyödyllistä tietoa Suomen luonnosta. On tärkeää, ettei lapsien luonto-opettamista jätetä vain koulun opettajien tehtäväksi. Tämän kirjan avulla voit kertoa perheen nuorimmille monenlaisia jänniä yksityiskohtia luonnosta.
Lisää tietoa --->

Käsiä pesevä kärpänen on tilattavissa edullisesti Bookplus.fi:n sivuilta -->

6. Päiväperhoset Suomen luonnossa (Dick Forsman, Olli Vesikko, 149 sivua)
Tämä perhosten tunnistamisopas esittelee lähes 60 yleistä päiväperhosta sekä joitakin hieman harvinaisempia lajeja. Perhosesta kerrotaan aina sen esiintyminen, lentoaika, elinympäristö, elintavat, lähilajit ja tuntomerkit. Se mikä tekee kirjasta niin hyvän, on ehdottomasti sen monipuolinen kuvamateriaali, jossa lajit esitellään jokaista yksityiskohtaa myöten.

Monen aikuisen nuoruudessa perhosia pyydystettiin haavilla, tapettiin ja laitettiin neulalla styroksiin muistoksi. Tämä kirja haluaa opettaa perhosten tutkimista ja tarkkailua, ilman perhosen vahingoittamista. Kirja mahtuu isohkoon reisitaskuun, joten lajitunnistuksen voi tehdä vaikka paikanpäällä. Valokuvaamisesta innostuneet voivat tunnistaa kuvaamansa lajit vaikka tietokoneen ääressä.Luontotoimittaja, Dick Forsman, ja valokuvaaja, Olli Vesikko, ovat yhdessä onnistuneet tekemään hyvän perusoppaan Suomen päiväperhosista. Kirjan perhoset on kuvattu luonnossa, eikä tapettuja perhosia löydy miltään sivulta. Kirja sopii niin kokeneelle kuin vasta harrastuksensa aloittaneelle hyväksi tunnistusoppaaksi.
Lisää tietoa --->


7. Hirvenmetsästyksen käsikirja (Jere Malinen, 264 sivua)
Hirvenmetsästyksellä on pitkät perinteet ja ajansaatossa metsästyksessä käytetyt välineet ovat kehittyneet ja metsästystekniikka suurelta osin muuttunut. Tämän kirjan luulisi kiinnostavan jokaista hirvenmetsästystä harrastavaa, sillä se on täynnä uunituoretta tutkimus- ja metsästystietoa.

Vaikka kokoelmissasi olisi jo kymmeniä hirvikirjoja, on tämä kirja hankkimisen arvoinen. Hirven metsästyslainsäädäntöön tulleet tarkennukset on syytä oppia ja siirtää käytäntöön. Riistabiologi Jere Malisen opissa nuori hirvimetsästäjä oppii tämän riistan metsästyksen salat ja kokeneempi hirvenkaataja kertaa ja päivittää tietonsa ajantasalle.“Suomen hirvikanta oli syksyn 2006 jahdin jälkeen noin 86 000 hirveä. Arvio perustuu hirviseurueiden vuoden 2006 hirvenmetsästyksen aikana hirvihavaintokorteille kirjaamiin tietoihin hirvikannan koosta, vasatuotosta ja rakenteesta. Menetelmään liittyvän epävarmuuden hirvikannan koko oli todennäköisesti 79 000-93 000 hirven välillä. Hirvikanta laski edellisvuodesta noin 15 %” Lähde: Tilastokeskus, Stat.fi.

Hirvikanta pieneni eniten Lapin ja Oulun riistanhoitopiireissä, ja vähemmän Pohjois -Savossa, Keski-Suomessa sekä Etelä- ja Pohjois-Hämeessä. Muualla kannan koon muutokset olivat vähäisiä. Hirvikannan vasatuotto pysyi pääosin ennallaan.
Lisää tietoa --->

Hirvenmetsästyksen käsikirja on painettu vuonna 2006.

8. 365 Kalaa (Vida, Antal ; Kótai, Tamás, 399 sivua)
Hauskan muotoinen kalakirja esittelee suuren määrän kalalajeja ympärimaailmaa. Kirjan parasta antia ovat hyvin toteutetut piirroskuvat, joita saa ihailla kirjan jokatoisella sivulla. Kalalajeista kerrotaan lyhyesti ja ytimekkäästi kaikki perustiedot, jonka jälkeen siirrytään jo seuraavaan lajiin.

365 Kalaa -kirja sopii kalamiesten ja kaloista kiinnostuneiden yleisoppaaksi. Kirjaa on mukava selailla, mutta kalalajeista olisi ollut mukavaa lukea hieman enemmänkin. Tämän toiveen toteuttaminen olisi tehnyt tästä kirjasta tuhatsivuisen, joten luovun tästä ajatuksesta.


Kaikinpuolin hieno kirja, jolle löytyy käyttöä.
Lisää tietoa --->

9. Retkeilijän eläinopas (suomentanut Sari Toropainen, 128 sivua)
Tyypillinen suomalainen retkeilijä tietää valtavasti luonnosta ja eläimistä. Harrastuksen tueksi onkin nyt tullut opaskirja, jonka kautta opit jälkien tunnistamista , eläinten houkuttelua valokuvausetäisyydelle ja perustiedot eri eläinlajeista.

Kirja sopii hyvin reppuun mukaan reissuun, jossa siitä saa paljon irti. Retkeilijän opas sopii myös perheen pienimmille, sillä sen sivuilta löytyy myös monia pihapiirissä vierailevia eläinlajeja. Eläinten näkeminen ei onnistu ilman naamioitumista, tuulta vasten etenemistä eikä ilman varovaista ja hiljaista liikkumista. Oikealla tekniikalla näet paljon enemmän eläimiä luontoretkilläsi.


Useimmiten paikallaan oleva eläin havaitseen lähestyvän ihmisen ja ehtii lentää tai loikkia pakoon, eikä retkeilijä edes tiedä olleensa sitä lähellä. Pelkällä kirjan lukemisella et kuitenkaan tule hyväksi eläinten lähestymisessä, vaan se vaatii paljon kokeilemista ja lisää tietoa eri eläinlajeista sekä niiden käyttäytymisestä. Kirjan kautta opit houkuttelemaan eläimet näköetäisyydelle.

Kirjan suuret ja tarkat luontokuvat varmistavat, että kirja luetaan moneen kertaan. Tämä kirja kannattaa hankkia jo pelkästään sen tasokkaan kuvamateriaalin vuoksi. Tähän hankintaan et tule pettymään! 
Lisää tietoa --->10. Suomalainen kalaopas (Hannu Lehtonen, 256 sivua)
Kalalajit esitellään tässä kirjassa komeasti kokonaisella aukeamalla ja lähes 80 lajista kerrotaan perustuntomerkit, levinneisyy, elinikä, ravinto, kasvu ja elintavat. Kalaoppaan kalalajit on ryhmitelty järkevällä tavalla ja etsimänsä kalalajin tiedot löytää hyvin nopeasti.

Klikkaa kirjan kuvaa ja tutustu tarkemmin!


Kirja on tehty kaloista kiinnostuneille, jotka vaativat kirjaltaan perustietoja enemmän. Voisimme suositella kirjaa jokaisen kalastajan peruskokoelmiin. Kirja opastaa myös eri kalalajien pyyntiin liittyvissä asioissa ja tekstiä on havainnollistettu tasokkailla kuvilla sekä piirroksilla. Kirjan lukemalla ymmärrät paremmin kuinka erilaisia kalat ovat ja miksi ne toimivat kuten toimivat.

Suomalainen kalaopas -kirja on erityisen onnistunut kokonaisuus. Ehdottomasti vuoden paras kalakirja, jota ei ole tehty kiireellä. Jos haluat suureksi kalamieheksi, on sinun tiedettävä mahdollisimman paljon siitä, missä mikin laji viihtyy ja mitä ne syövät eri vuodenaikoina. Kuten monessa muussakin asiassa - tieto on valtaa!
Lisää tietoa --->11. Kasvit Suomen luonnossa (Seppo Vuokko ja Jorma Peiponen,)
TV:stä monille tutuksi tullut luontotoimittaja Jorma Peiponen on kirjoittanut 160 -sivuisen kasvioppaan, joka pohjautuu suuren suosion saavuttaneeseen teokseen “Suuri suomalainen luonto-opas”, jota muun muassa Seppo Vuokko (Luonto-ilta -ohjelmasta) ja Antti Halkan olivat toteuttamassa vuonna 2004.

Tämä taskuun mahtuva pieni luonto-opas on loistava tiedonlähde luontoretkille. Harva luonnossa liikkuja uskaltaa ääneen kehua tunnistavansa kaikki kotimaiset kasvit ja useilla parikymppisillä kasvitietämys on tänäpäivänä todella heikkoa tasoa. Luonto-oppaiden myyntiluvut kuitenkin osoittavat sen, että suomalainen haluaa oppia ja on aidosti kiinnostunut ympäröivästä luonnosta.Otavan julkaisema “Kasvit Suomen luonnossa” -kirja on osoittautunut käyttökelpoiseksi luontoreissuilla ja on erinomainen kirja perheen naisväelle. Toki kasvit kiinnostavat myös miehiä, mutta tämä kirja ei ole kovin miehekäs lahja. Yhteisestä kirjahyllystä mieskin sen sitten uskaltaa napata retkelle ja reissuun mukaan.

Kirjan kuvamateriaali on laadukasta ja eri kasvilajeista kerrotaan paljon tietoa. Kukkia voi bongata aivan kuten sienilajeja tai lintujakin. Uusien lajien opettelu on koko perheelle mukavaa yhteistä puuhaa. Kirjan 170 kasvin tunnistamisen opiskelu on varmasti haasteellinen tehtävä kenelle tahansa.
Lisää tietoa --->


Tiesitkö, että moni kasvi puolustautuu syöjiään vastaan? Kasvit Suomen luonnossa -kirja sisältää valtavan määrän kiehtovia yksityiskohtia tutuista kasveista sekä suuren määrän tietoa myös harvinaisemmista kasveista. Samaan retkelle otettavien opaskirjojen sarjaan kuuluvat myös: Nisäkkäät Suomen luonnossa ja Perhoset Suomen luonnossa.

Kavien kanssa on mukava viettää aikaa ja tämä kirja vie luonnossa liikkujan juuri sellaisille alueille, joissa tutkiskelun kohteena oleva kasvi elää. Kirjan teksti on hyvin kirjoitettua, eikä se sisällä vaikeita alan termejä, vaan on hyvin helppotajuista. Kasviharrastukseen kuuluu kasvien keräily, tutkiskelu, lajien vertailu ja paljon opiskeltavaa.
Lukemisen iloa!

Keskustele artikkelin aiheesta muiden kanssa --->

Artikkeli: Luonnossa.net -tiimi.
Kuvat: Luonnossa.net -tiimi.

Copyright © Luonnossa.net. All rights reserved.

Etusivulle | Sivun alkuun | Foorumiin