Vessan rakennus

Viikonloppureissumme Panumalle (24.-26.8.2001)

Kuvassa Hillebergin Stalon GT, jota olimme testaamassa.

Perjantaina töiden jälkeen suuntasimme kohti Panumajärveä. Loistavan kesäisen ilman siivittäminä pakkasimme rannalla kanootin täyteen varusteita. Kanootilla hurruutellessani ihailin rannalla olevia mahtavia kesämökkejä sekä rantakaislikossa molskivia suuria haukia. Matkasimme kanootilla niemenkärkeen, josta löysimme sopivan suojaisan telttapaikan. Se näytti myös hyvältä paikalta lintujahtiin.

Niemenkärjen kaislikosta löysimme juuri sopivan jahtipaikan.

Ensimmäisenä iltana olimme lintujahdissa, kuten myös seuraavana päivänä aamuyöstä kolmesta kuuteen. Myös lauantai-ilta meni jahdissa. Lintuja lenteli kuitenkin liian harvassa ja turhan kaukana. Eväät maistuivat suuren hiljaisuuden keskellä.


Teltan absidissa paistoimme onkiahvenia. Harvoimpa ovat pienet ruotoiset ahvenet maistuneet yhtä herkullisilta kuin tänään.

Panumalla isä rakenteli veljiensä Jounin ja Miikan kanssa mökkiä, joka pikkuhiljaa todellakin alkaa näyttää mökiltä.

Työmiehet ansaitulla tauolla.

Metsätöitäkin Panumalla olisi tarjolla, kun papalla on siellä noin 180 hehtaaria maita. Varsinkin rantapalstan puita tekisi mieli päästä kaatamaan. Saatais niin komeat järvimaisemat, että siinä kyllä ihailemista riittäis.

Siinä on vielä useammaksi viikonlopuksi hommia. Tarkoituksena olisi saada  metsäkämppä valmiiksi kevättalvella 2002.

Kun työmiehet olivat ahkeroimassa
mökin kimpussa, me olimme serkkupoikien kanssa pyytämässä kala-ateriaa. Onkimista ja virvelöintiä testattiin monissa paikoissa, mutta reissun paras kalapaikka ihme kyllä löytyi oman rantapalstamme edustalta. Kalastustekniikkamme oli aika erikoinen, mutta tehokas. Rantamatalikossa kahlasimme aina kunnes näimme ahvenparven kirkkaassa vedessä ja sitten vain heitimme mato-onkemme kalaparven keskelle ja kalaa tuli kauheaa vauhtia. Tyhjensimme aina ahvenparven kokonaan ja sitten ei muuta kuin jälleen uutta parvea etsimään - ja niitähän siellä piisaa. Kalastaminen oli liiankin helppoa, kun itse näki aina kun matoa vietiin. Vettä kalastuspaikoissamme oli vain 10-35 cm.

Yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Rantamatalikon ahvenparvia jahdatessaan Henrikki sai useampaan otteeseen saappaat täyteen vettä. Meistä molemmista se oli sangen huvittavaa. Madot loppuivat tänään erityisen nopeasti, mutta kalasaalis oli jo niin suuri, että pystyimme lopettamaan onkimisen hyvillä mielin.

Himangan Safe Canoe
Safe Canoe on kyllä ollut positiivinen yllätys. Odotukset kanootin suhteen olivat korkeat jo ennen ostoa, eikä pettymyksiä tullut sen testaamisen aikanakaan. Niitä parhaimpia ostoksia mitä olemme koskaan tehneet. Safe Canoen käyttömahdollisuudet ovat monipuoliset, soveltuen eräretkeilyyn, kalastukseen, metsästykseen, perheretkeilyyn, rantamökkikäyttöön ja koskenlaskuun. Luonnossa.netin tiimi suosittelee tämän kanootin ostamista. Safe Canoe tuli aikoinaan kuuluisaksi voittamalla ERÄ-lehden kanoottitestin. Ehdottomasti paras mahdollinen kanootti erämiehelle, joka arvostaa laatua.


Safe Canoen pituus 4,2 metriä, pohjan leveys 1,10 m, uintisyvyys ilman kuormaa n. 3 cm, eikä painoakaan löydy kuin 50 kg. Kantavuus: 4 henkilöä tai 600 kg ja moottorisuositus: 2 ­ 4 hv. Lisävarusteet: purjehdusvarustus. Kanootti toimii parhaiten rannikko- ja saaristoalueilla.

Safe Canoe on vakaa, kevyt ja uppoamaton. Melottavuus, soudettavuus ja moottorilla ajo on kiitettävää tasoa. Voit ampua turvallisesti jopa seisten ja koiran liikkumismahdollisuudet jahdissa ovat sangen hyvät. Safe Canoen pohjan muotoilu on omaa luokkaansa. Helppo kuljettaa kattotelineellä tai perävaunulla.
Arvioni: *****

Valmistaja: Himangan Muovityö Oy, Himanka

Stalon GT:n pystyttäminen ja purkaminen onnistuivat kädenkäänteessä. Varusteille löytyi runsaasti tilaa. Tämä äärimmäisen koviin olosuhteisiin suunniteltu teltta on tehty maailman parhaista materiaaleista ja voin vakuuttaa, että kun nukut yhden yön tällaisessa teltassa, ei mikään muu teltta enää kelpaa sinulle. Teltta on erämiehen tärkein varuste, joten siitä kannattaa olla myös valmis maksamaan sen mukaisesti. Arvioni: *****


Viime erämessujen loistava ostos, Haglöfsin Alaska. Tämä klassinen runkorinkka on edelleen lyömätön raskaiden taakkojen kantamiseen pitkillä tunturivaelluksilla. Teknisesti tasokas retkeilyrinkka. Tilavuus: noin 90 litraa (reppu 65 litraa, varustepussi 25 litraa), paino: 3800g, materiaali: Polytex. Haglöfsin Y-flex-kantojärjestelmä on aivan huippuluokkaa. Tilasin Partio Kaupan kautta rinkkaani Stuffbag Alaskan, jonka ansiosta rinkkani tilavuus nousi kertaheitolla 115 litraan. Stuffbag Alaskaa ostaessani ajattelin lähinnä talvivaellusta, jossa tarvitaankin jo hieman tilavampaa rinkkaa. Arvioni: ****½


Vaellusreissuilla on tärkeää saada nukuttua hyvät yöunet. Talvimakuupussikseni olen valinnut Haglöfsin UltraPro -25:n, joka on kuitumakuupussien parhaimmistoa. Tämä makuupussi soveltuu hyvin ankariin olosuhteisiin, joita Suomestakin löytyy. Siinä on lämmittävä kaksikerrosrakenne, muotoon ommeltu huppu, topattu lämpökaulus, irrallinen päälliskangas sekä lämpölistalla varustettu oikean- tai vasemmanpuoleinen vetoketju.

Mukavuuslämpötila: -15 ja alin lämpötila -25. Makuupituus 190 cm ja painoa 2300 g. Kovilla pakkasilla voit laittaa kesämakuupussisi talvimakuupussin sisään - auttaa merkittävästi!
Haltin MultiSport. Tarvitset myös hyvän makuualustan. Karrimatin Expedition (paksumpi versio) on loistava sijoitus, joka takaa nautinnolliset yöunet. Itse käytän tämän lisäksi itsetäyttyvää McKinleyn makuualustaa, jonka olen kokenut oikein hyvälaatuiseksi. Tarvitset vielä kompressiopussiin pakattavan tyynyn ja ei muutakuin sikeitä unia!

Haglöfsin UltraPro -25,
Arvioni: ****
Haltin MultiSport, Arvioni: ***½
Karrimatin Expedition (paksumpi), Arvioni: *****
McKinleyn itsetäyttyvä, Arvioni: ***½

Seuraava sivu

 

Sivut on päivitetty 14.05.2003
Copyright © 2001-2003 Luonnossa.net