Seikkailua Suomen vesistössä
Kaukaa kuuluu koskien kuohut ja mieli vetää kokemaan sen voimakkaat pyörteet. Melontaretkellä voit kokea luontoa aidoimmillaan ja kerätä voimia tavallista arkea varten. Anna vain ajatuksen lentää, laineen liplattaa ja kuohujen kohista – ja hetken päästä löydät uuden, iloisemman ja virkeämmän itsesi.


Melontaretket
Useamman päivän kestäviä melontaretkiä tulee suunnitella huolella. Myös taukopaikkojen miettiminen etukäteen on tärkeää. On hyvä pysähtyä levähtämään, ruokailemaan sekä maijoittumaan  5-10 kilometrin välein (laavuille, nuotiopaikoille jne.).

Päiväretket soveltuvat parhaiten aloittelijoille. Melomisen ensiaskeleet kannattaa ajoittaa kesä-, heinäkuun vaihteeseen, jolloin koskissa on vähemmän virtausta. Kokeneille melojille jäiden lähdön jälkeinen aika on kaikkein haastavinta.

Melontaretkeily ei juurikaan eroa muusta retkeilystä. Reissulle mukaan otettavat varusteet pakataan vesitiiviisti. Ylimääräiset varusteet tulee jättää suosiolla kotiin, koska kanootissa ei ole paljoa tilaa. Juomaveden mukaan ottaminen on myös suositetavaa, koska vesistömme ovat täynnä keino- ja luonnonlannoitteita. Merivettäkään ei kannata alkaa juomaan.


Kuinka päästä alkuun?
Melonnasta kiinnostuneen kannattaa käydä lähimmän melontaseuran alkeiskurssilla.  Kurssille pääsemisen ainoana edellytyksenä on uimataito. Peruskurssin jälkeen osaat perustekniikan ja tunnet hyvin varusteesi. Myös tärkeät pelastustavat tulee kurssilla opittua. Tämän jälkeen voit rauhassa alkaa miettimään sinulle sopivaa kanoottia.

Oman kanootin ostaminen
Oikean kanootin valinta on tehtävä huolella, koska kyse ei ole mistään pienestä ostoksesta. Hinta vaihtelee kanootin mallista riippuen noin 600-3000 euron välillä. Kanootin valinnassa onkin syytä kääntyä asiantuntijan puoleen. Kanootin valitsemisessa otetaan huomioon tulevan melojan ruumiinrakenne, mieltymykset, lompakon paksuus sekä käyttötarkoitukset.

Kanootti lipuu kristallinkirkasta jokea pitkin vieden matkaajia eteenpäin.

Kanadalaisten intiaanikanootti
Erityisesti metsästäjien sekä kalastajien suosima kanoottityyppi. Intiaanikanootin eli avokanootin hyvinä puolina mainittakoon vakaus sekä ruhtinaalliset tavaratilat. Kajakkiin verrattuna se on kuitenkin aika hitaanpuoleinen. Avokanoottia melotaan yleensä yksilapaisella melalla, mutta saatavilla on myös kaksilapaisiakin. Intiaanikanoottien merikelpoisuus on yleensä aika huonohko. Liian suuri aukko ja laaja tuulipinta upottavat tämän kanadalaisen heti rajumman myrskyn sattuessa.

Intiaanikanootissa on korkeampi melonta-asento, jonka ansiosta näet paremmin ympärilläsi olevan luonnon. Intiaanikanootin omistaja pysyy myös useammin kuivana, kuin kajakkimies. Avokanootit soveltuvat parhaiten joelle ja pienemmille järville.

Vesillä mieli lepää - maisemat ovat toinen toistaan kauniimpia.

Intiaanikanoottia on aluksi aika vaikea saada kulkemaan haluttuun suuntaan. Perän pitäminen vaatiikin takimmaiselta melojalta kokemuksen lisäksi paljon kärsivällisyyttä. Tässäkin harrastuksessa voidaan sanoa, että harjoitus tekee mestarin.

Eskimoiden kajakit
Kajakit puolestaan ovat nopeampia, pienempiä ja merikelpoisempia kanootteja. Kajakissa käytetään aina kaksilapaista melaa. Kajakkeja on olemassa neljää erilaista perustyyppiä: kilpakajakki, merikajakki, järvi- ja jokikajakit sekä koskikajakit. Kajakit ovat erityisen soveltuvia avovesille ja merelle. Lyhyemmät kajakit puolestaan soveltuvat mainiosti jokivesille.


Muistilista
Melontareissulle lähdettäessä sinun tulee tarkkaan kertoa reitistäsi kotiväelle, tutkia säätiedotusta ja varata vaihtovaatteet sekä eväät mukaan. Pukeudu aina sään ja veden lämpötilan mukaan.

Meloessa muista pitää aina pelastusliivit päällä. Muista tarkkailla säätä ja ennakoida sen muutoksia. Älä koskaan yliarvioi taitojasi. Mieti etukäteen reittisi vaarallisuus ja omien voimiesi riittävyys.

Melojan varustukseen kuuluu: kelluntaliivit, kypärä, hätäravinto, vaihtovaatteet, tulitikut, sääskivoide, ensiapuvälineet, vettä, kartta ja kompassi.


Kanootissa tulee olla: kellukkeet, keula- ja perälenkit, varamela (inkkarissa), korjausvälineet, pelastusköysi ja aukkopeite.

Tutki myös reittisi ja sen vaikeimmat kohdat huolella, ennen matkaan lähtöä. Ei ole myöskään suositeltavaa lähteä yksin reissuun. Muista turvallisuus ennenkaikkea!

Kuinka toimia kaatuessa?
Aina täytyy pysyä rauhallisena - se on tärkeintä! Kaatuessasi yritä saada ote kanootin ylävirran puoleisesta päästä - näin et jää kanootin alle. Rauhallisemmille vesille päästyäsi voit irroittaa otteesi kanootista. Mikäli menetät otteen kanootista, älä yritä kävellä koskessa, vaan kellu selälläsi jalat alavirtaan päin.

Melonta helpottaa jumiutuneita hartioita ja niskan.

Kansainvälinen koskiluokitus:

Luokka I (helpoin)
Reitti on leveä, mutta joki voi kuitenkin hieman mutkitella. Reitillä saattaa olla pientä aallokkoa sekä helppoja esteitä. Uiminen tällä alueella on aika vaaratonta.

Luokka II (vaikeahko)
Reitti on leveä ja joki yleensä mutkitteleva. Muuten kuin luokassa I.

Luokka III (vaikea)
Reitin löytäminen on vaikeaa melottaessa. Reitti on mutkikas ja vaatii taitavaa melomista. Aallokko on epäsäännöllistä ja korkeaa. Esteiden kiertäminenkin vaatii jo melko tavalla. Stopparit ja könkäät voivat tuottaa ajoittain vaikeuksia mikäli käytössä ei ole sopivaa kalustoa. Uiminen tällaisessa koskessa ei ole suositeltavaa, loukkaantumisvaaran vuoksi.


Melontaan liittyviä sivuja:
Kanoottiliitto  - Paljon hyödyllistä melonta-asiaa.
Melonnan turvallisuusohjeet  - Kanoottiliitto
Yleisiä melontaohjeita  - Suomen Latu
Teepakin melontaohjeet  - Teepakki
Kanoottiin nousemisen ohjeet  - Suomen Latu
Metsähallitus - Retkeily vesillä
Asiaa ja mielipiteitä kanooteista - Petri Kaipiainen
Bear & Water - Espoon melontakeskus

Artikkeli: Jarmo Kurkela
Kuvat: Pertti Lehtinen

Seuraava sivu

 


Sivut on päivitetty 14.05.2003
Copyright © 2001-2003 Luonnossa.net