Lumiset maisemat ja kevätauringon paiste
Talvi ja lumi tuovat tullessaan moninaiset retkeilymahdollisuudet. Suomen kylmä talvi kuitenkin asettaa hiihtovaellukselle omat erityisvaatimuksensa mm. varusteiden ja taitojen osalta.

Kun kunto ja varusteet on kohdallaan voi matka alkaa. Hiihtovaellusta varten on syytä harjoitella aluksi "kotimaisemissa". Seitsemän päivän hiihtovaellus ja 20-30 kilometrin päivämatkat saattavat yllättää ensikertalaisen rankkuudellaan. Erämaasta tuskin tulet löytämään valmiita latuja, joten letkan ensimmäinen saa uurastaa aivan tosissaan. Leveät eräsukset ovat kova sana pehmeässä hangessa.


Reissuun lähdetään nauttimaan lumisista maisemista ja hyvästä seurasta. Aikataululla ei kannata reissua pilata – tauko siellä ja toinen täällä – nauti ympäröivästä luonnosta!

Autiotuvissa vieraillessasi on suositeltavaa, että valmistat ruoan kaminalla ja täytät termospullot kuumalla vedellä. Säästät samalla kaasua tai retkikeittimen polttoainetta. Retkeilijämäärät ovat viime vuosina olleet huimassa nousussa ja välillä tuntuukin, että kaikki autiotuvat ovat aina varattuja. Juuri tästä syystä olemme alkaneet liikkumaan täysin omavaraisina. Reissuilla mukaan on otettava omat teltat, keittimet polttoaineet jne.


Autiotupa on tarkoitettu jalan tai suksin liikkuvien kulkijoiden lyhytaikaista oleskelua varten. Millainen on sitten autiotupa? Perinteinen autiotupa on erämaan avoin kämppä, jossa on kamina tai takka, vesisanko, pöytä, penkki, makuulaverit, vesipaikka sekä puuvaja. Lähistöltä löytyy myös varmasti riuku. Puuvajasta löytyy monesti myös kirves ja saha. Autiotuvan kattohirsissä on kuivatusnauloja.

Mikäli autiotuvassa on paljon yöpyjiä, niin on myös usein "pientä riitaa" kuivaustilan niukkuudesta. Märät varusteet on sangen ikävä kohtalo jokaiselle retkeilijälle. Pidä siis mukana sopiva pätkä narua, jota voit käyttää kuivausnaruna.


Aurinkoisille ja lämpimille kevättalven hiihtovaelluksille kannattaa ottaa päähineeksi lippalakki. Pipo kuitenkin varalta mukaan, jos vaikka tuuli pääsee yltymään. Muista ottaa talvisilla ilmoilla lämmin taukotakki mukaan - se saattaa estää pitkänkin flunssakierteen.

Autiotuvat ovat loistava asia! Tuki ja turva talven paukkuvilla pakkasilla, varusteiden kuivattelupaikka. Se on paikka, jossa voi kohdata muita retkeilijöitä. Tupien vieraskirjat ovat sangen mielenkiintoista luettavaa ja ne toimivat samalla tiedon lähteitä paikallisista olosuhteista. Kaikilla ei ole kuitenkaan yhtä hyviä kokemuksia autiotuvista. Autiotuvat ovat useasti täynnä ja osa vierailijoista kuulemma öykkäreitä ja roskaajia. Ikävää, että aina löytyy joku, joka ei tunne vastuuta luonnosta, majoituspaikastaan, eikä omista toimistaan.

Teltan käyttö reissuilla
Talvivaelluksilla erityisesti teltan merkitys nousee ylitse muiden varusteiden. Teltassa on oltava kaksinkertainen rakenne ja sen täytyy olla valmistettu sellaisista materiaaleista, että teltan sisällä voi turvallisesti käyttää keitintä ruuan laittoon sekä myös varusteiden ja vaatteiden kuivatukseen ja lämmittämiseen. Hyvässä teltassa on myös hyvä ilmanvaihto kosteuden poistoa varten. Kuvailemani teltta painaa hieman enemmän kuin normaali teltta, n. 5-7 kg käytetystä materiaalista riippuen.

Teltan sisälämpötilan saa keitintä käyttämällä nopeasti kohoamaan +15 - +30 asteeseen. Lämmittämättömänä teltan sisällä on noin 10 astetta ulkolämpötilaa lämpimämpää. Teltta ei kuitenkaan yksin takaa onnistunutta retkeä. Vaatteet on pidettävä lämpiminä ja kuivina - muuten et pysy terveenä. Kuivatusverkkoon laitetaan kuivumaan sukat, lapaset, saappaan huopavuoret, hiihtopipot jne. Muut vaatekappaleet voidaan ripustaa pyykkipoikien avulla kuivatusnaruille.


Telttakota on varteenotettava vaihtoehto perinteiselle teltalle. Nykyaikaiset kevyet telttakodat valmistetaan pinnoitetusta nailonkankaasta. Telttakota on muodoiltaan kartio, jonka yläosassa on savuaukko - joskus useampiakin. Nämä aukot mahdollistavat nuotion sytyttämisen telttakodan sisällä. Savuaukko voi olla joko suljettava taikka aina auki. Telttakota on tilava ja soveltuu hyvin useammankin ihmisen käyttöön. Normaalikokoisen telttakodan sisällä mahdut seisomaan ja vielä pari pyörääkin mahtuu hyvin sisään.


Telttakota lämmitetään retkikeittimellä, nuotiolla, kaminalla tai vaikka liedellä. Telttakota pystytetään tukipuilla eli ruoteilla taikka keskisalolla. On olemassa myös malleja, jotka pystytetään puunrunkoon. Keskisalko on nykyään anodisoitua alumiini- taikka teräsputkea, jolloin se ei sotke käsiä.

Vedon esto
Korvausilma virtaa sisään telttakodan maan ja kankaan välisistä aukoista. Kannettavan telttakodan veto kuitenkin vähenee ratkaisevasti liepeitä taikka kastevaatetta käyttämällä. Liepeet roikkuvat yleensä 40 cm:n korkeudella sisäseinästä maata kohden. Liepeiden yläosassa käytetään perinteisesti hyttysverkkoa. Hyttysverkonläpi korvausilma virtaa sisään.

Liepeitten tapaan myös ns. kastevaate riippuu kodan sisäseinistä. Kastevaate on korkeudeltaan lähes 180 cm. Kastevaatteella telttakodan alaosaan saadaan muodostumaan kaksinkertainen seinä, jonka välistä korvausilma pääsee virtaamaan sisään. Kylmän korvausilman tiheys on sisäilman tiheyttä suurempi. Näin korvausilma painuu telttakodan sisällä alas ja sekoittuu sisäilmaan. Tällätavalla kastevaate estää vedon.


Talvivaelluksen erikoisvarusteet:

    * aurinkovoide
    * avaruushuopa
    * urheilukerrasto
    * sukset ja sauvat
    * varasukset, varasauvat
    * kunnon lapio
    * hyvä makuupussi
    * termospullo
    * lämpimät vaatteet
    * aurinkolasit

Hilleberg, SAIVO - Telttojen aatelia
Vuoden 2003
reissuille lähdetään tästälähtien oikein kunnolla nautiskellen. Päätin ostaa telttojen aateliin kuuluvan Hillebergin SAIVO:n. Tämä äärimmäisen rankkoihin olosuhteisiin suunniteltu teltta on tehty tämänhetken parhaista materiaaleista. Varmaa Hillebergin laatua! (Hinta 1100-1400 euroa, riippuen lisävarusteiden määrästä) Erittäin helppo ja nopea pystyttää yksinkin, jopa tunturin huipulla. Sisäteltan tilat ovat yhdelle ruhtinaalliset ja kahdellekin aika kohtuulliset.

Ostamani teltta on luonnollisesti vihreä, eikä punainen.

Kovassa tuulessa SAIVO näyttää muille teltoille esimerkkiä. Se seisoo kuin kivi, etkä näe juuri värähdyksen värähdystä teltan kankaissa. Ei voi muutakuin arvostaa Hillebergin maailmakuulua laatua. Painoa tälle kaunottarelle kertyy kaikkiaan 4,9 kg. Korkeus 105 cm, pituus 450 cm. Molempien miesten rinkat ja aseet mahtuivat hyvin teltan absidiin.

SAIVO:a mainostetaan kyllä kolmen hengen telttana, mutta ahdasta on. Kahdelle kuitenkin sopivasti tilaa.

Leirihygienia
Leirin pystyttämiseen kuuluu myös käymälän paikan etsiminen. Se kannattaa sijoittaa mahdollisimman etäälle leiripaikasta. Yksinkertaisin tyyppi onkin riuku esim. kahden kiven päällä. Riu'un keskikohdan alle kaivetaan kuoppa, joka peitetään samalla kun leiri puretaan. Muista myös, että käymälä on sijoitettava mahdollisimman kauaksi vedenottopaikasta.

Paras mahdollinen leiripaikka mielessä? Sinun tulee löytää tasainen ja kuiva maaperä, joka sijaitsee suojassa tuulelta. Olisi hyvä jos leiripaikan välittömässä läheisyydessä olisi vettä saatavilla. Myös polttopuuta pitää olla saatavilla. Muista varata kuivia sytykkeitä suojaan mahdolliselta sateelta.


Jokamiehenoikeudet
Mikä on sallittua ilman kenenkään lupaa? Liikkua toisen omistamalla maalla, kulkea ja peseytyä vesistössä, uida, ankkuroida ja nousta toisen omistamalle rannalle, kulkea jäällä, telttailla tilapäisesti toisen omistamalla maalla, ottaa vettä vesistöstä tai lähteestä, poimia sieniä, marjoja ja kukkia, onkia ja pilkkiä.

Muista, että et saa aiheuttaa häiriötä tai haittaa toisille,  häiritä kotirauhaa leiriytymällä liian lähelle asumuksia tai meluamalla,  roskata ympäristöä, ajaa moottoriajoneuvolla maastossa ilman maanomistajan lupaa,  kalastaa ja metsästää ilman asianomaisia lupia, häiritä tai vahingoittaa lintujen pesiä ja pienokaisia,  häiritä poroja tai riistaeläimiä, kaataa tai vahingoittaa kasvavia puita, varpuja, sammalta, ottaa kuivunutta tai kaatunutta puuta, toisen maalta tehdä avotulta toisen maalle ilman pakottavaa tarvetta.

Artikkeli: Jarmo Kurkela
Kuvat: Tommi Lahtonen

Seuraava sivu

 


Sivut on päivitetty 14.05.2003
Copyright © 2001-2003 Luonnossa.net