Kun vaellus pitenee, mukaan otettavan ruuan määrä kasvaa. Varsinkin pitkillä talvivaelluksilla on aina parempi olla liikaa, kuin liian vähän varusteita. Kyse on omasta turvallisuudestasi, jonka tulee olla pohdinnan arvoinen asia. Kuitenkin oman kokemukseni mukaan paras varuste on se jonka voit jättää tarpeettomana pois:) Tällöin se ei kulje turhaan mukana, eikä sen mukaan ottamista tarvitse katua.


Rinkan pakkaus kaikenpituisiin vaellusreissuihin
Kulkuvaatteet:
takki, housut, puukko, vyö, hattu (Kalastusta varten on hyvä olla hyttyshattu). Kulkupaidaksi sopii esimerkiksi flanellipaita tai t-paita. Myös keinokuituiset käyvät. Kynsikkäät tai muut käyttöhansikkaat kalastukseen, leiriin ja kulkuun. Vettähylkivät hansikkaat kaatosateeseen ja lämmittelyyn. Leiriasuna voit käyttää verkkareita.Villainen tai puuvillainen kaulahuivi, pitkät alushousut kylmille keleille, Kestävät vaelluskengät ja kumi- tai kahluusaappaat. Urheilusukat (1pari/1pv) ja kahdet villasukat talven pakkasiin ja lämmin villapusero. Muista myös leirijalkineet (kevyet lenkkitossut). Tuulenpitävät housut ja takki on hyvä olla mukana taukoja varten. Ylimääräisiä alusasuja, hanskat tai sormikkaat.

Kulkuvaatetuksen lisäksi: Kartta (valokopio alkuperäisestä kartasta, minigripissä), kompassi, paperia, lyijykynä,WC-Survival-Kit, (WC-paperia +Savett Toilet yms. muovipussissa), Tulitikkuja vedenpitävästi pakattuna, GPS-navigaattori, hyttysmyrkky, huulirasva, puuvillanenäliina, paperinenäliinoja, linkkuveitsi, aurinkolasit kannattaa ottaa mukaan, hyttyshattu, kynsikkäät kulkuun ja kalastukseen, digitaalinenkamera, tavallinen pilli ja hätäpilli, pikkupeili, jokin näkyvä vaate, muista ottaa myös muki mukaan.

Muista laittaa hyvään talteen rahat, muistiinpanovälineet, (kaikki vesitiiviinä), varajätesäkki ja -muovipusseja, ylimääräisiä minigrippejä, alkuperäinen kartta minigripissä, istuinalusta noin 30 x 40 cm,  vanhasta makuualustasta leikattu. Käytetään myös teltan ovimattona. Kännykkä matkaan? (kannattaa kuitenkin huomioida että harvassa erämaassa on kännykälle kenttää)

Haglöfsin Castor sopii mainiosti lyhemmille vaelluksille sekä kalastus- ja metsästysreissuille. Tästä kokoontaitettavalla istuimella varustetusta repusta löytyy tilaa 40 litraa ja painoa 1,2 kg. Arvioni: ****½


Muut ominaisuudet:
Kumitettu pohja
Äänetön runko
Läpässä etutasku ja sadesuojus
Ulkopuolinen tasku
Kiinnikkeet riistapussille
Lämpöeristetty istuin
Ei häiritse aseen käsittelyä
Kapeat anatomiset kantoviilekkeet
Materiaali: Soft-Cottonia.
Tuolissa on mukava istua

Itse rinkka: (n. 80-100 litraa yli 7 vrk kestäviin vaelluksiin, parinpäivän reissusta selviää 35-65 litran rinkalla)

Viime erämessujen aikana hankin itselleni uudeksi rinkaksi, Haglöfsin Alaskan . Tämä klassinen runkorinkka on edelleen lyömätön raskaiden taakkojen kantamiseen pitkillä tunturivaelluksilla. Teknisesti erittäin tasokas retkeilyrinkka. Tilavuus: noin 90 litraa (reppu 65 litraa, varustepussi 25 litraa), paino: 3600 g, materiaali: Polytex. Haglöfsin Y-flex- kantojärjestelmä on aivan huippuluokkaa. Kantojärjestelmän kyky käsitellä tavaroiden painoa on ratkaisevaa teknisesti korkeatasoisten retkeilyrinkkojen toimivuudelle.

Alaskasta löytyy myös kiinnikkeet makuualustalle, onkivavalle jne. Runko: Grönland-alumiinirunko. Leveä, anatomisesti muotoiltu lantiovyö kannattelee painavaakin taakkaa. Kantoviilekkeet jakavat painon tasaisesti molemmille hartioille. Rinkka ja runko muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden eikä rinkka keinu puolelta toiselle hankalassakaan maastossa. Rinkan korkeutta on helppo säätää selän pituuden mukaan. Selkätukien verhoiluna on Friction Mesh, joka pitää rinkan tukevasti paikoillaan myös Gore-Tex-kankaasta tai muista liukkaista materiaaleista on valmistettuja vaatteita vasten. Ventifoam-pehmuste poistaa kosteutta selästä.

Tilasin Partiokaupan kautta rinkkaani Stuffbag Alaskan, jonka ansiosta rinkkani tilavuus nousi kertaheitolla 115 litraan. Stuffbag Alaskaa ostaessani ajattelin lähinnä pitkää talvivaellusta, jossa tarvitaankin jo hieman tilavampaa rinkkaa. Haglöfsin Alaska, Arvioni: ****½

Rinkan pääosasto: Kookas vedenpitävä sisäpussi, varavaatetus pakattuina muovipusseihin, henkilökohtainen ensiapuvarustus, osa yhteisestä ensiapuvarustuksesta, pieni pullollinen alkoholijuomaa - ihan vain lämmikkeeksi kylmiä talviöitä ja juhlittavia tapahtumia varten - ja niitähän kyllä tulee ;))

Trangialla voit valmistaa kunnon kurmeet retkiolosuhteissakin. Muista aina tarkistaa annosten riittävyys. Polttoaineet kulkevat turvallisesti polttoainepulloissa. Perussarjassa on jalusta, tuulensuoja, poltin, pihtikahva, paistinpannu ja kaksi kattilaa.  (Trangia No. 25-4, 1290g) Arvioni: ****


Rinkan alaosasto:
Keittiövarustus, 2-4 henkilöä, yhteinen, Trangia, kahvipannu ja paistinpannu (trangian), mitta/annostelukippo, toinen kahva, Polttoaine spriitä, itse suosittelen Marinolia.(vajaat 1 dl/hlö/pvä), alumiininen polttoainepullo tai kaasua kaasupolttimeen (400g/hlö/vko), Muovivispilä, paistinlasta (muovinen tai puinen) Nestemäinen mäntysuopa (alle 1 dl), tiskiharja tai karhunkieli, kalanperkuu- ja leikkuulauta (vanerinen,kevyt), fileerausveitsi kokoontaittuva vesikanisteri juomavesille (jos leiri on pidempään samassa paikassa), vedenkantopussi, hyödyllinen lisävaruste (sama kuin edellinen) Syvä lautanen, muki, lusikka, haarukka, veitsi, tulitikkuja, myrskytulitikkuja (vedenpitävästi pakattuna, sytytin ei korvaa), sadeasu, hupullinen (tai muutama kertakäyttöinen sadeasu), Ruokatavarat. Kaikki turha tavara jätetään suosiolla kotiin, eikä siis heitellä reppuun "varmuuden vuoksi", vaikka tilaa olisikin.

Rinkan päälle irtohihnoilla ja vedeltä suojattuina:
Teltta (Vedenpitävä suojus), makuualusta (paksuus vähintään 10 mm), makuupussi (loppukesästä/alkusyksystä pieni pakkaskestävyys suotavaa), makuupussin sisälle pakattuna yöasu, makuupussin sisälle pakattuna tyyny, esim. puhallettava, tms.

Sivutaskut, A
Miljoonapussi, joka sisältää esim: vahvaa teippiä (esim. ilmastointiteippi, pienikokoinen rulla) Erilaisia pikkunaruja, tarvitsee aina milloin mihinkin. Paikkausrasia (kumisaappaille), ompelutarvikkeet (jos haluaa korjata vaatteitaan metsän keskellä), varatulitikkuja, Sakset, sivuleikkurit, pieni ruuvimeisseli, rautalankaa, vahvoja kumilenkkejä, nippusiteitä,  pikaliimatuubi, lämpömittari (pieni, kevyt, kestävä, myös veden mittaukseen), jonkinlainen kasvovesi on suositeltavaa, muuten iho rasvoittuu ja kasvot ovat täynnä finnejä, Saippua +shampoo, pikkupyyhe, katkaistu hammasharja ja -tahna (pienikokoiset), perushygieniaan Savett Intimi tms. (1 kpl/pvä), kangaslaastaria, huulirasva, käsirasva, aurinkovoide+aftersun hiertymiin ja vastaaviin kannattaa kysellä apteekista tarvikkeita, Disperin, hydrocortison (hyönteisten puremiin), sterilan-voide tms., Kurkkupastilleja tms. Varahyttysmyrkky (varsinainen voi kadota....ja bzzzzztttttt..), kyypakkaus (ampiaisen pistoihin tms.), ja säännöllisesti käytettävät henk.koht.lääkkeet.


PETZL Tikka otsalamppu, mallia E43P. Tikka on yksi kevyimmistä markkinoilla olevista otsalampuista. Kolmella ledillä varustettu huppuluokan lamppu palaa samoilla paristoilla jopa 150 tuntia. Painoa paristojen kanssa kertyy vain 70 grammaa. PETZLin lampun kanssa voit alkaa harrastamaan vaikka yövaellusta. Tämä on myös loistava apuväline kalareissuilla. Yöllä näet tarkkaan missä kaikki varusteesi ovat ja solmujenkin tekeminen onnistuu, koska sinulla on molemmat kädet vapaana. (Kuva: copyright© PETZL) Arvioni: ***½

Sivutaskut, B
Vesipullo (aina vähän vettä, ei ole järkeä kuljettaa tyhjänä), WC-paperia (1 rulla/3-4 vko, vesitiiviissä muovipussissa, huom: tuhti WC-paperi mallia Embo voi toimia myös talouspaperina), irtohihnoja varalle (eri pituisina) Varalle: varasilmälasit, kiikari (pieni, kevyt, kokoontaittuva), köysi (joen ylityksiin, pyykkinaruksi tms, 20-30m, kevyt), saha, kirves (ei tarvita ainakaan Käsivarressa), kulku- ja kahluukeppi, matkakassi autossa kännykkä, rahat, matkaliput, luottokortit, puhelin- ja osoitemuistio jne. ylimääräiset puhtaat päällys- ja alusvaatteet (varsinkin paluumatkalle) parranajovarustus, deodorantti yms, kylpypyyhe, eväitä matkalle (säästää lompakon vähiä varoja), teetä tai kahvia termospulloon, Älä osta Batteryä huoltoasemilta!!! Kahvin kofeiini riittää aivan hyvin yöautoilussa hereillä pysymiseen)

Ota mukaan myös koko Suomen maantiekartta, opaskirja Suomen kunnista (kiva autoillessa), pari purkkia virvoitusjuomaa, mehua tai omppusiideriä pahimpaan janoon maastosta paluuhetkellä, virvoitusjuomapullo, pientä säilyvää purtavaa, ja jos vaellusalueelle tulee omalla autolla, kannattaa utoon jättää jotain naposteltavaa esim. pussillinen perunalastuja, suolakeksejä, suklaapatukoita, jne. Kaikkea mikä auttaa palautumaan nopeasti. Auto kannattaa myöskin muistaa lukita kaiken tohinan keskellä ;) Vaellukselta tultaessa suositellaan heti kun mahdollista saunomista. Iho on kerännyt kaikenlaista epäpuhtautta, ja olo muutenkin paranee kun on tullut saunasta raskaan vaelluksen jälkeen.

Vesipullo, 0,7-1 litraa, muovinen. Kesällä kostealla huovalla peitetty pullopitää juoman viileänä. Saman asian ajaa tietysti muovinen mehupullo. pakki, kasari tai muu metalliastia, jossa voi kiehauttaa 1l vettä nuotiolla, näitä ei tarvita jokaiselle. Vedenkantopussi joka on yleensä ryhmäkohtainen, muovipusseilla ei kannata alkaa leikkimään. (kokemuksesta voin kertoa) kannattaa hankkia kaupasta esim 5 litran.

Ryhmän mukana kulkevaan EA-pakkaukseen tulisi sisältyä ainakin seuraavat tarvikkeet: Pumpulia, desinfiointiainetta, laastaria, kyypakkaus, steriilejä sidetaitoksia, ideal-siteitä, särkylääkkeitä, vatsalääkettä, kyypakkaus, teippilaastarirulla, tulitikut, pieni veitsi, pieni lamppu, varakartta, kuumemittari, sakset, veitsi, desinfioimisainetta, kolmioliina, steriilejä siteitä ja sidetaitoksia, sideharsoa, 3 kpl ideaalisiteitä,  joustoside, desinfioimisainetta, kyypakkaus, vedessä kestävää laastaria, haavapyyhkeitä, perhosteippiä viiltohaavoihin, särkylääkettä, kyypakkaus, teippilaastari rulla, neula, pumpulia, atulat, sakset (Fiskars, pienet taittuvat), palovammaside, voidetta hyönteisten puremiin, myrskytulitikkuja, kynttilä, pieni MagLite, lämpöliina

Ortlieb-tuotteet ovat tulleet tutuiksi viimevuosien aikana kanoottisäkkien, vedenpitävien patruunapussien ja karttalaukkujen muodossa. Takuuvarmaa laatua! Tuotteiden tilaaminen onnistuu kätevästi myös osoitteessa: www.globetrotter.de

Korjausvälinepussi
Tarvitset ehdottomasti neuloja ja kestävää lankaa, nappeja, narua, urheiluteippiä tai eristysnauhaa, irtohihnoja, saappaanpaikkaustarvikkeet, kontaktiliimaa, pienet pihdit, useita työkaluja sisältävä linkkuveitsi tai leathermanni sekä ohutta kupari- ja rautalankaa.

Unohdinko vielä jotain?
Mainitsinkohan pelastusköyttä; 5-6 mm, vähintään 20 metriä. (Suositeltava paikoissa, joissa on rotkoja sekä kallioita.), kalastusvälineet ja luvat, puhallettavat lastat, uimapuku, kastumisen kestävää paperia (valitettavasti aika kallista), muut harrastusvälineet, termospullo sekä tee- tai kahvinarkomaaneille, eräsukset (siteineen), valkoinen kommandopipo ja lumiasu metsästyksessä, luonto-oppaita, hyvät kiikarit, kynttilä niille, joilla ei ole pikku Maglitea jne. Tätä listaa kai voisi jatkaa ihan tolkuttomastikin, mutta tässä on varmasti ne tärkeimmät.

Kaikista näistä tavaraluetteloista huolimatta suosittelen terveen maalaisjärjen käyttämistä. Selkä ei kestä mahdottomuuksia - jaloista puhumattakaan. 10-15 kg on ihan sopiva rinkan painoksi kaikkine tavaroineen päivineen, mutta 20-40 kg rinkat ovat pelkkää itsekidutusta. Siispä mieti ja suunnittele tarkkaan tarvittavat varusteet jokaiselle reissulle erikseen. Se aika, jonka olet käyttänyt tähän suunnitteluun ei varmasti mene hukkaan.

Canon PowerShot 3G
" PowerShot G3:ssa on useita Canonin kehittynyttä digitaalitekniikkaa hyödyntäviä ratkaisuja, joiden ansiosta kuvanlaatu ja kuvaamisen helppous ovat huippuluokkaa kaikissa olosuhteissa. Kameran 4x zoom-objektiivin valovoima on F 2.0. Kun tähän yhdistetään vielä 4 megapikselin CCD-kenno, RGB-värinmuodostus ja huippuluokan DIGIC-prosessori, onnistunut lopputulos on taattu myös kuvaajan soveltaessa omia luovia ratkaisujaan. Erillisillä salamalaitteilla ja muilla lisävarusteilla laajennat kuvausmahdollisuuksia entisestään." www.canon.fi


Ennakkovalmisteluja ylipitkille vaelluksille
Ensin päätetään retkikohde, jonka jälkeen retkeilijät yhdessä pohtivat parhaan mahdollisimman reittisuunnitelman. Suunnitelmien tulee olla aina realistisia. Varakarttana käytetään GT-karttoja (1:200000). Aikataulu on suunniteltava huolellisesti. Jokaiselle viikolle on varattava yksi lepopäivä. Lepopäivä antaa myös joustoa suunnitelmaan huonon sään tai haaverin varalta. On varauduttava kaikkeen. Vaelluksella voi  sataa vettä 3-viikkoa lakkaamatta tai voi olla jopa 30 astetta pakkasta useamman viikon ajan. Muista tehdä tarkkaan suunniteltu ruokalista. Postita itsellesi muonatäydennystä - kaikkea ruokaa/vaatteita ei tarvitse kantaa kokomatkaa. Osutaanko postiin tai kauppaan sunnuntaina? Yhteistyökumppaneiden hankinta? Lupaa julkisuutta ja saat varusteita. Rahaa ei varmasti anneta, mutta niitä ilmaisia varusteita on aina mahdollista saada.

Retkeilijöiden on tunnettava toisensa hyvin. On tiedettävä kaverin suunnistus- ja erätaidot? Voiko häneen luottaa? Matkanpäällä jokainen suunnistaa vuorotellen. (Minä suunnistan tänään ja sinä sitten huomenna.) Toinen kävelee aina perässä, katselee maisemia ja miettii mitä lystää. Lepopäivinä pestään nyrkkipyykkiä ja kerätään voimia. Vaatetta otetaan mukaan yhtäpaljon kuin lyhyellä vaelluksella. Odotukset reissusta tulee olla realistisia tai muuten maitojuna kutsuu, eikä määränpäähän päästä.

Seuraava sivu

 


Sivut on päivitetty 14.05.2003
Copyright © 2001-2003 Luonnossa.net