Kerrospukeutuminen

Näillä opeilla pukeudut oikein ja mukavasti
Liikunnan ilo syntyy monen tekijän summana. Yksi tärkeimmistä on kerrospukeutuminen, jolla varmistat kehon oikean lämpötilan ja mukavan olon kaikissa tilanteissa. Muista siis pukeutuessasi kolmen kerroksen periaate.

Viime kädessä kerrosten lukumäärä ja materiaalit riippuvat henkilökohtaisista ominaisuuksista, kunnosta ja kulloisestakin liikuntamuodosta. Huomioi myös sääolosuhteet, kuten lämpötila sekä tuulen ja/tai sateen voimakkuus. Muistathan huoltaa vaatteita säännöllisesti ja noudattaa tarkasti pesuohjeita. Siten materiaalit säilyttävät erikoisominaisuutensa, ja vaatteesi kestävät kovaa käyttöä ja vaativia olosuhteita vuodesta toiseen.

Kolmen kerroksen sääntö pätee talvella ja kesällä:
Lähinnä ihoa olevan vaatekerroksen tehtävänä on pitää iho kuivana. Materiaaliksi sopii parhaiten hengittävä keinokuitu, joka imee ja siirtää tehokkaasti kehon kosteutta ulompiin kerroksiin. Aluskerrokseen sopivat Outlast, Pikko, Power ja New Forte.

Välikerroksen tehtävänä on pitää kehosi sopivan lämpimänä ja ottaa vastaan ensimmäisen kerroksen siirtämä kosteus. Materiaaliksi sopii esim. fleece ja villa. Jos keli on kylmä, pue yllesi useampia lämpimiä välikerroksia. Välikerrokseen sopivia tuotteita ovat Inka, New Wind ja Power.

Uloimman eli kuorikerroksen tehtävänä on taata ehdoton tuulen- ja sateensuoja niin käyttäjälle kuin alemmille vaatekerroksillekin. Kuorikerroksen alle voi pukea sään mukaisesti riittävästi välikerroksia. Kuorikerroksen kestävyys, hengittävyys ja käyttömukavuus syntyvät materiaalin ja teknisten ratkaisujen (esim. tuuletusaukot) summana.

Talviliikuntaan sopivia kuorikerrosvaatteita ovat Raptor-, Shisha-, Stella-takit sekä Storm- ja Galax-housut. Eräliikuntaan sopivia kuorikerrosvaatteita ovat puolestaan Ahma, Haapa, Huhta, Seita ja Wolf.

Huom! Älä unohda säänmukaista päähinettä: huomattava osa kehon lämmöstä haihtuu pään ja kaulan alueelta.