Taimen

 


Taimenen uistelu
Järvitaimenen otollisimmat kalastusajat sijoittuvat syyskuun alusta lokakuun loppuun. Kaikki on kuitenkin aika pitkälle kiinni sopivasta veden lämpötilasta, liikkeellä olevasta taimenen ravinnosta sekä säästä. Artikkelissa perehdymme moniin seikkoihin, jotka vaikuttavat siihen tuleeko saalista vai ei. Ollaan siis tarkkana!


On viisainta aloittaa siitä yhdestä tekijästä, johon voimme itse vaikuttaa. Kyse on tietenkin vaapun valinnasta ja muista varusteista. Veneeseen tarvitaan ainakin sivuplaanarit, sillä veneen kohdatessaan, pintavesissä saalistava taimen, väistää aina sivulle. Ja on aika olennaista saada myös uistimet sinne missä kala on. Tämän asian oppiminen helpottaa jo merkittävästi taimenen kalastusta.

Aloittelijan kannattaa tyytyä kiinnittämään pikkuplanaajat suoraan siimaan, mutta kokeneempi kalastaja tekee hyvän sijoituksen hankkiessaan planaajamaston keloilla. Näin saadaan 10 uistinta veneen sivuille ”uimaan”, 5 vasemmalle ja 5 oikealle puolelle.


Järvitaimen on petokala, joka saalistaa lähinnä muikkua, ahventa sekä hyönteisravintoa. Tämän tiedon avulla osaamme myös valita oikean värisen vaapun. Koska muikku on sen pääravintoa, käytämme muikun värisiä ja kokoisia vaappuja tai täkyraksia. Kokoa vaapulla voi olla 5-12 senttiä. Erityisesti perää heiluttavat vaaput ovat osoittautuneet tehokkaiksi, mutta aivan yhtä hyviä ovat myös sivuille tuikkaavat vaaputkin.

Taimenen pyytäjille juhannus on aikaa, jolloin kalalle tarjotaan perhoa. Tämä johtuu siitä, että kalastajat ovat oppineet yhden asian lisää taimenesta. Juhannuksen molemmin puolin taimen herkuttelee päiväkorennoilla ja vesiperhosilla, joita se käy nappaamasta veden pinnasta. Jälleen pyritään tarjoamaan vain sellaisia perhoja, jotka jäljittelevät taimenen ”herkkupaloja”. Uistelu tulee keskittää vuorokauden kylmimpään ajankohtaan. Käytännössä tämä tarkoittaa iltaa ja aamuyötä.


Keskellä lämmintä kesää saat taimenta parhaiten lusikkauistimella tai käyttämällä pupa- ja uppoperhoa. Muista uistella hiljaista vauhtia juuri syvänteiden päältä. Keväällä, heti kun jäät ovat lähdössä on myös hyvä hetki taimenen kalastukseen. Hyvää kalastusaikaa on pari viikkoa ja taimen löytyy sulista rannoista, joissa se on syömässä pienempiä kaloja. Muista, että kalastuskelien kylmetessä on käytettävä hitaampipotkuista vaappua.

Jotta meistä tulisi erinomaisia taimenen kalastajia, meidän on tiedettävä jotain myös sen pääravinnosta eli muikuista. Muikku syö planktonia, jota löytyy parhaiten pinnan läheltä. Tämän tiedon avulla tiedämme myös mistä syvyydestä muikkua saalistava petokala löytyy. Taimenta kalastetaan pääasiassa 0,5-2,5 metrin syvyydestä. Taimenen voi joskus tavoittaa myös välivedestä, mutta ei juurikaan sitä syvemmältä.


Taimenkantoja löytyy sadoista Suomen järvistä, joten potentiaalisia kalastuspaikkoja on useita. Kun kalastaja on valinnut kalastuspaikkansa, on hänen selvitettävä seuraavat seikat: Onko kyse vain pienestä kannasta? Mitä ruokaa taimen käyttää siellä? Mitkä ovat sen suosikkipaikkoja? Mitä enemmän tiedät kalastuksen kohteena olevasta kalalajista, sen varmemmin saat myös saalista.

Taimen ei ole reviirikala, joten se liikkuu laajalla alueella. Poikkeuksena kutuaika. Kalastusaikana taimen ei siis puolusta reviiriään ulkopuolisia tunkeutujia vastaan. Taimen iskee uistimeen siis lähinnä syödäkseen, eikä vaapussa tarvita sen kummempia ärsykevärejä. Tähänkin löytyy poikkeuksia, koska syksyllä monet käyttävät violetin ja sinisen värisiä vaappuja. Tehosteena voi myös käyttää iskupisteitä.


Nämä ohjeet perustuvat nyt täysin siihen, että kalastat taimenta ja, että kalastuspaikassa on vahva muikkukanta. Mikäli taimenen pääravintona onkin ahven, muuttuisi kalastustavat ja tekniikat täysin. syksyllä aivan syvänteen pohjasta ja keväällä sekä kesällä rantavesistä. Uistelijan pitää siis tuntea taimenen ravinnon olinpaikat ja elintavat eri vuodenaikoja.


Lähde: Maalareiden kalakerho ry:n kotisivut.

Tutustu Luonnossa.net -palvelun
kalaresepteihin --->

Artikkeli: Luonnossa.net -tiimi.
Kuvat:
Juha Happonen

Copyright © Luonnossa.net. All rights reserved.

Sivun alkuun