Nisäkkäät Osa I (Kirjoittaja: Lukuisia kirjoittajia, 271 sivua, Weilin+Göös)
Nisäkkäät kiinnostavat monia suomalaisia. Tässä kirjassa esitellään noin 60 ihastuttavaa eläintä. Mukana myös monia kotimaisia eläimiä. Kirjan eläimet esitellään mukaansa tempaavalla tavalla ja kuvamateriaali on todella tasokasta. Tämän päivän nisäkkäät ovat osoittaneet erityistä sitkeyttä ja sopeutumiskykyä muuttuvissa olosuhteissa.

Kuvateksti: Nisäkkäät -kirjan kannessa komeilee karhuemo poikastensa kanssa.

Kolmiosaisen Nisäkkäät -sarjan ensimmäinen osa on julkaistu vuoden 2009 alussa. Toinen osa valmistunee elokuussa ja kolmas helmikuussa 2010. Tämä kirjasarja kannattaa hankkia erityisesti jokaisen koulun kirjahyllyyn. Ensimmäisessä osassa kerrotaan millaisia maailman nisäkkäät ovat ja miten nisäkkäät määritellään. Kirjan kautta saat myös hyvät vinkit mistä maasta nämä eläimet voi bongata.


Kasvit (Kirjoittaja: Lukuisia kirjoittajia, Weilin+Göös)
Neliosaisen Kasvit -kirjasarjan jokainen osa on saatu julkaistua. Kirjasarjassa esitellään yli 500 kasvi- ja sienilajia. Lajinmäärityksen lisäksi kirjasarjasta löytyy paljon ajankohtaista tietoa. Tämä mestariteos on syntynyt kotimaisten asiantuntijoiden artikkeleiden sekä parhaiden luontovalokuvaajiemme yhteistyönä. Suomen kasvien lisäksi mukaan on poimittu myös useita kasvilajeja ympäri maailmaa.

Kuvateksti: Kasvit -kirjasarjan kolmas kirja.

Kirjasarja on laadukas, mutta myös suhteellisen kallis hintainen. Lähes 400 euron hintaisena tämä kirjasarja soveltuu erityisesti koulujen hankittavaksi. Myös kaikki sieniä sekä kasveja harrastavat luontoihmiset haluavat sarjan kokoelmiinsa. Weilin+Göös on jälleen onnistunut luomaan kirjasarjan, joka on vailla vertaansa.


Suomalaisia unelmapuutarhoja (Vireaho ja Tammikari, 159 sivua, WSOY)
Oletko haaveilemassa puutarhan teosta tai vanhan puutarhasi uudistamisesta. Tämä opas on todellinen helmi sinulle. Saat sen kautta virikkeitä ja vinkkejä toteuttaa kivoja yksityiskohtia puutarhaasi. On tärkeää suunnitella persoonallinen puutarha, jossa mielikuvitus ja värikkäät kukat yhdistyvät. Suosittelemme tätä kirjaa kaikille intohimoisille puutarhureille. Kirja on täynnä muiden puutarhureiden neuvoja sinulle, joka haluat jotain uutta puutarhaasi.

Kuvateksti: Kaikki tärkeimmät vinkit puutarhan hoitoon yhden kirjan sisällä.

Suomen heinäsirkat ja hepokatit (Sami Karjalainen, 207 sivua, Tammi)
Sami Krjalainen on tutkinut, valokuvannut sekä äänittänyt heinäsirkkoja seitsemän vuotta. Tämän uurastuksen lopputuloksena on syntynyt upea lopputulos. Nämä heinikossa pomppivat hyönteiset ovat hauskan näköisiä sirittäjiä. Kirja saa luontoihmisen innostumaan heinäsirkoista sekä hepokateista ja varmasti lisää alan harrastajien määrää tulevien vuosien aikana. Heinäsirkkojen 32 lajin läpikäynti on perusteellista, eikä kirjasta jää puuttumaan mitään olennaista aihetta.

Kuvateksti: Suomen heinäsirkat ja hepokatit kirja on täynnä tasokasta kuvamateriaalia sekä asiantuntevaa tekstiä.

Sami Karjalainen on kasvanut luontovalokuvaajana suuren harppauksen eteenpäin ja tuo nyt uudessa kirjassaan myös hyvän lisämausteen cd-levyllä, jolta löytyy kaikkien lajien sirittelyäänet. Sami Karjalainen on onnistunut jälleen tekemään mestäriteoksen, joka muistetaan vielä vuosikymmenienkin päästä.


Ensimmäinen ötökkäkirjani (Anja Baklien, 95 sivua, Karisto)
Kirjassa on lapsille sopiva lähestymistapa hyönteisten tunnistamiseen. Lajit on nimittäin luokiteltu jalkojen määrän mukaan. Kaikilla ryömivillä ötököillä ei ole jalkoja ollenkaan (mato), mutta useimmilla niitä on kuusi (muurahainen, hyttynen, heinäsirkka, lude), joillakin kahdeksan (hämähäkki) ja joillakin lähes sata! Kirjan loistavat värikuvat auttavat lajien tunnistuksessa. Kirja kannattaa ottaa mukaan luontoreissuun.

Kuvateksti: Kaikki perusötökät, joihin lapsen kanssa törmää luonnossa.

Perheen isien vastuulle jää usein viedä lapset kokemaan seikkailuja ja tutkimaan heinikossa ja metsissä kuhisevaa ötökkämaailmaa. Haluamme kannustaa vanhempia panostamaan lapsiinsa ja hankkimaan tämä kirja, joka johdattaa isät harrastamaan lastensa kanssa jo ennen kouluikää. Kymmenen luontoretken aikana kirjan alle 40 lajia voidaan löytää suhteellisen vaivattomasti. Pääasia on, että lapsilla on mukavaa ja saavat reissun aikana syödä hyvät retkieväät. Tässä on hyvä tilaisuus alkaa viettämään enemmän aikaa omien lasten kanssa.


Puutarhapuuhia lasten kanssa (Catherine Woram, 28 sivua, Karisto)
Kuinka saat lapsetkin innostumaan puutarhapuuhista. Tämä on kaikille äideille tehty opaskirja tehdä puutarhatouhuista mukava yhteinen harrastus lasten kanssa. Opas on täynnä loistavia ideoita ja puuhia, joihin lapset ihastuvat välittömästi. Kirja soveltuu myös hyväksi tiedonlähteeksi puutarhaharrastusta aloitteleville vanhemmille.

Kuvateksti: On ilo tehdä asioita yhdessä!

“Ideat saavat mielikuvituksen valloilleen: - pienoisalppimaisema, jossa lelulehmät ja -lampaat voivat laiduntaa- preeria, jossa inkkarit ja länkkärit lymyävät kaktusten lomassa - lihansyöjäkasvikokoelma, pienoisterraario - lintujen kylpyallas, kurpitsalyhty, tuulikello, linnunpelätin jne. Sadepäivänä on mukava puuhastella myös kortteja, koristeita ja muuta kivaa kukista, lehdistä, kivistä, kävyistä, siemenistä ja oksanpätkistä. Ohjeet etenevät vaihe vaiheelta ja sopivat monenikäisille lapsille.”


Pieni suuri Eläinkirja (Lukuisia kirjoittajia, 970 sivua, WSOY)
Pieni suuri eläinkirja esittelee 450 eläinlajia ympäri maailmaa. Yli 500 laadukasta luontokuvaa sopivanpituisilla tietuiskuilla höystettynä tekee tästä kirjasta mainion tietopakkauksen. Visuaalinen kirja käsittelee lintuja, nisäkkäitä, kaloja, matelijoita, sammakkoeläimiä sekä selkärangattomia. Eläinten esittelytekstissä on kustakin lajista kerrottuna sen elinympäristöistä, saaliinmetsästyksestä ja kosiokäyttäytymisestä.

Kuvateksti: WSOY:n Eläinkirja.

“Tiesitkö, että flamingot, nuo sosiaalisuudestaan tunnetut vaaleanpunaiset laumasielut, voivat salamannopeasti ja yhtaikaa levittää siipensä tai kääntää päänsä – täsmälleen samaan suuntaan? Tai sen, että monet käärmelajit loksauttavat leukansa sijoiltaan pystyäkseen nielemään muuten suhteettoman suuren saaliinsa? Entä oletko koskaan kurkistanut syvälle afrikkalaisen paviaanin kitaan, kun lauman johtajauros varoittaa liian lähelle lempinaarastaan hiipineitä uskalikkoja hirmuisella karjaisullaan?”


Mikä ötökkä (Silva Lehtinen, 127 sivua, WSOY)
Jälleen yksi ötökkä -kirja lapsille ja miksei myös aikuisillekin. Kirja esittelee noin 60 kotimaista ötökkälajia. Ötökkämaailma tempaa nopeasti lukijan mukaansa konttaamaan luonnossa suurennuslasin kanssa. Kirja on täynnä kesäisen aurinkoisia kuvia, joissa komeilee luteita, perhosia, jääriä, sirkkoja, kärsäkkäitä ja monia muita pieniä hyönteisiä. Kirjaan on valittu paljon yleisiä lajeja, joiden löytäminen on helppoa Suomen luonnosta.

Kuvateksti: Lasten oma ötökkäkirja soveltuu myös lapsille, jotka eivät vielä osaa lukea.

Tasokas kuvamateriaali ja tiivistetyt artikkelit sopivat lapsille erinomaisesti. Lasten kanssa on mukava lähteä tutkimaan luontoa ja samalla etsiä oksien katveessa piileskeleviä ötökkälajeja. Lajien tunnistaminen on helppoa, kun kirjan ottaa mukaan retkelle. Annetaan lasten ihastua ja rakastua Suomen luontoon, jotta he oppisivat nuorina aikuisinakin kunnioittamaan rikasta luontoamme.


Perhosten mailla (Seppo Parkkinen, 184 sivua, WSOY)
Perhosten mailla -kirja pitää sisällään lähes 400 perhoslajia. Kirja perehdyttää lukijan tunnistamaan perhosten pääryhmät sekä monia perustietoja yksittäisistä lajeista. Kirjan kuvituksessa olevat perhoset on kuvattu niiden omassa elinympäristössään. Näin perhosten siipien asennot ovat luonnolliset. Tuntomerkkien lisäksi perhoslajeista kerrotaan myös toukkien ravintokasvit, lajin elintavat sekä tunnistamista helpottavat yksityiskohdat.

Kuvateksti: Kirjan kannessa komeilee ritariperhonen

Kirjan mukana perhosharrastaja saa tuoreet levinneisyyskartat, joista saadaan ajankohtaisia vinkkejä perhosten bongaamiseen. Viime vuosina perhoslajistossamme onkin tapahtunut merkittäviä muutoksia: Elinympäristöjen muutokset, muun muassa kukkaniittyjen metsittyminen ja käynnissä oleva ilmastonmuutos. Suomen perhoslajimäärä on jo 2 555. Kukaan ei ole vielä bongannut kaikkia perhosia ja urakka tuntuu lähes mahdottomalta yhdelle ihmiselle.


Pohjolan linnut (Carl-Fredrik Lundevall, 352 sivua, WSOY)
Pohjolan linnut on upea teos, jossa esitellään noin 300 Pohjolassa pesivää lintulajia. Jokaisesta lajista kerrotaan pesimiseen, levinneisyyteen sekä muuttoon liittyvä perustietous. Kirja on täynnä tasokkaasti Mats Åke Bergströmin piirtämiä lintukuvia. Carl-Fredrik Lundevall on harrastanut lintujen parissa jo 70 vuotta, joten luvassa on paljon asiantuntevaa tekstiä.

Kuvateksti: Pohjolan Linnut -kirjassa on yli 300 piirrosta linnuista.

Taiteilija Bergström osaa piirtää tasokkaalla tavalla lintuja, joita hän on nähnyt samoillessaan metsissä ja saaristossa. Kirjan kirjoittaja Lundevall on kuuluisa lintukirjailija ruotsissa ja moni suomalainenkin tuntee hänen teoksiaan.

Lintujen maailma on Bergströmin rakkain aihepiiri. Hän välittää kuvissaan lukijallekin mieleenpainuvia luonnonelämyksiä, joita hän on kokenut samoillessaan metsissä ja vainioilla lintuja tarkkailemassa. Lundevall on elävä todiste siitä, että lintuharrastus on elämäntyyli, joka ei haihdu vuosien varrella.


Puutarhan koristepensaat (Pentti Alanko, 288 sivua, Tammi)
Puutarhan koristepensaat -kirjassa kerrotaan yleisimmät Suomessa menestyvät koristepensaat sekä monia toistaiseksi vähän kasvatettuja pensaslajeja ja -lajikkeita. Puutarhan ilmettä on helppo muuttaa, sillä tämä kirja kertoo kuinka voit onnistua siinä. Kirja on täynnä hyvää kuvamateriaalia pensaista sekä erikokoisista puutarhoista. Koristepensaat ovat helppohoitoisia, joten niitä kannattaa laittaa omaan puutarhaan useita eri lajikkeita.Artikkeli: Luonnossa.net
Kuvat: Luonnossa.net

Copyright © Luonnossa.net. All rights reserved.

 Etusivulle | Sivun alkuun | Foorumiin